A NICS multivitamin bemutatása

 In konkrét vitaminokról

Ebben a cikkben bemutatásra kerül a NICS Multivitamin for All granulátum sokoldalúsága. Nagyon fontos, hogy a szervezetünk nap, mint nap hozzájusson a megfelelő vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, mely szervezetünk létfontosságú működéséhez nélkülözhetetlenek. Természetesen az adott életmódunk, életkorunk meghatározza, hogy pontosan miből mekkora mennyiségben kell gondolkodnunk.

Emellett nem elég például a NICS multivitamint megvásárolnunk, hanem figyelnünk kell arra is, hogy megfelelő legyen a mikrobiom, illetve, hogy biztosan felszívódásra kerüljenek a különféle vitaminok, ásványi anyagok.

 

Az aceroláról és valódi C-vitaminról pár gondolat

Barbadoszi cseresznyánek is nevezik ezt a különleges lombhullató fát, amelyen nagyjából 1-2 cm átmérőjű, piros gyümölcs terem és vadon nő, de emellett Közép-Amerikában, Dél-Amerika északi vidékein, Brazíliában és Jamaicában is termesztik. Ezekről a gyümölcsökről azt érdemes tudni, hogy puhák, lédúsak, és nagyon kellemes zamatúak. Tele van természetes C-vitaminnal. Fontos, hogy a szintetikusan előállított aszkorbinsavat ne tévesszük ezzel össze, mely valójában az antioxidánsa a C-vitaminnak. Természeteden a szintetikus anyagokhoz a szervezetünk másképpen viszonyul, mint a természetes anyagokhoz.

Természetes tőzegáfonya

A C-vitamin másik természetes forrásáról is kell említést tennünk. A tőzegáfonya Észak-Amerikában őshonos növény gyümölcse, mely egy családba tartozik a vörös és fekete áfonyával. Több, mint 400 éve kezdték el először fogyasztani az emberek és a népszerűsége nemigen csökkent az évek során. A tőzegáfonyát nyersen, szárítva, lekvárként, lisztté őrölve és mártásként is előszeretettel fogyasztják el az emberek.

Grapefruit kivonat csodája

A NICS multivitamin kapcsán a grapefruit, azaz citrancsot is érdemes megemlítenünk, hiszen ennek is magas a C-vitamin tartalma. A húsa alapján lehet rózsaszín vagy piros színű.

A C-vitamin nagyon népszerű vitamin, mely megtalálható a fent felsorolt gyümölcsökben. Előállításuk viszonylag olcsó, ha szintetikus formában kerül legyártásra. A C-vitamin vízben oldódik és egyfajta cukorszármazék. Érdekesség, hogy az állatok általában képesek önmaguk számára előállítani a C-vitamint, de az embernek külön kell a táplálkozással bevinnie ezt a fajta vitamint.

Nem véletlen, hogy Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert is hangsúlyozta a kellő mennyiségű napi C-vitamin bevitelének fontosságát. Többek között a citrusfélék gyümölcseiben, a bogyós termésekben, a zöld és leveles főzelékfélékben, valamint a paradicsomban és paprikában találhatunk természetes C-vitamint.

A C-vitamin segít a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatok lebonyolításában, sőt szerepet játszik a különféle pszichológiai funkciók eredményes fenntartásában, az idegrendszer és az immunrendszer normál működésében is. Közvetett hatása is van, például az E-vitamin és vas felszívódását is segíti. Emellett a fáradtság ellen is hatékony segítséget nyújt, illetve a stresszel szembeni védekezés miatt is fontos vitaminnak számít.

 

E-vitamin

Az A, D, E, K vitamin például a C-vitaminnal szemben zsírban oldódik. Természetesen a NICS multivitamin egy másik fontos összetevőjét képezi az E-vitamin, mely májban, a zsírszövetekben, a szívben, az izmokban, a vérben, a mellékvesékben és emellett az agyalapi mirigyben raktározódik. Nagyjából 100 évvel ezelőtt került felfedezésre miközben a növényi olajokat tanulmányozták.

Gyakorlatilag mintegy 50 éve jöttek rá, hogy az emberek számára létfontosságú anyagról van szó. Fontos azt is tudni róla, hogy hamar kiürül a szervezetből, mely elmondható a B-vitaminokról, illetve C-vitaminról. Az E-vitamin tojásban, búzacsírában, szójababban, növényi olajokban, brokkoliban, kelbimbóban, spenótban, és teljes gabonamagvakban található meg és a stresszel szembeni védelemben van a segítségünkre.

 

K2-vitamin

Szintén zsírban oldódó vitamin, mely természetes formában elsősorban baktériumos erjesztéssel készülő élelmiszerekben lelhető fel. Gondoljunk az érett sajtokra, libamájra, libacombra és csirkemájra. A K-vitamin segít a véralvadásban. Érdekességképpen jegyezzük meg, hogy a D3 és K2 vitamin állítja elő a kalciumot.

 

D-vitamin

A zsírban oldódó D-vitamin vitaminok közül az imént említett D3-vitamin a máj által előállított dehidrokoleszterinből a bőrben napfény hatására állítódik elő. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen bőrünket érő napsugárzásra van szükség. Ebben a vesék és a máj játszik fontos szerepet. Érdekessége a dolognak, hogy sokan hormonként tekintenek a D-vitaminra. Megtalálható természetes formában a halmájolajban, szardíniában, heringben, tonhalban, lazacban, tejben és egyéb tejtermékekben.

A megfelelő kalciumszint fenntartásában játszik fontos szerepet a D-vitamin. A segítségével a kalcium és a foszfor normál felszívódása, hasznosulása be tud következni. A megfelelő izomfunkció, csontozat, fogazat sejtosztódás, megfelelő immunrendszer működését is meg kell említenünk, mely a D-vitamin szempontjából meghatározó.

 

A-vitamin

A NICS multivitamin szempontjából kihagyhatatlan vitaminnak számít az A-vitamin, mely szintén zsírban oldódik. A-elővitamin és A-provitamin (karotin) formában fordul elő. Megtalálható tejben, tojásban, sárgarépában, sárgadinnyében, sárgabarackban, sütőtökben, spenótban és az állati belsőségekben is.

Az A-vitamin segít a nyálkahártya, a bőr normál állapotának fenntartásában. A látás, vasanyagcsere, sejtek differenciálódása szempontjából is fontos vitamin.

 

B2-vitamin

A B2-vitamint a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatok miatt kell megemlítenünk. Segítségünkre van a látás, a vörösvértestek, a bőr és a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásában is. Stressz és fáradtság esetén is fontos szerepet játszik életünkben a B2-vitamin.

 

B6-vitamin

A B6-vitamin (piridoxin) tulajdonképpen egy vegyületcsoport, amelynek tagjai hasonló szerkezetűek, mely mintegy 100 éve került felfedezésre. Nagyjából 8 óra után kiürül a szervezetből. A NICS multivitamin szempontjából természetesen ez a vitamin is fontos, hogy említésre kerüljön, mely megtalálható sörélesztőben, mákban, káposztában, tejben, búzakorpában, búzacsírában,  tojásban, marhahúsban.

A b6-vitamin a normál pszichológiai funkció fenntartása mellett az idegrendszer megfelelő működésében is segítségünkre van a fáradtság elleni védekezéssel egyaránt. Részt vállal az anyagcsere folyamatokban is és az immunrendszer normál működésében is számíthatunk rá.

 

 

B12-vitamin

Segítségünkre van az idegrendszer normál működésében, illetve a normál pszichológiai funkció fenntartásában, de ide tartozik még ezen kívül a fáradtság és a kifáradás csökkentésének hatása is. Meg kell említeni a vörösvértest-képződés kapcsán szintén a B12-vitamint, mely az immunrendszer normál működésében szerepet vállal.

 

 

B9-vitamin

A B9-vitamin (folsav) vízben oldódik, amely több hasonló felépítésű és hatású pteridin-származék. A folsav felfedezése szintén nagyjából 100 évvel ezelőtt következett be. Megtalálható a leveles zöldségekben, salátákban, brokkoliban,  parajban, fekete szemű babban, élesztőben, földimogyoróban, májban, dióban.

B7-vitamin

Az idegrendszer normál működésében játszik szerepet, valamint a normál pszichológiai funkció fenntartásában, a nyálkahártyák, a bőr és a haj normál állapotának elősegítése mellett. Emellett különféle anyagcsere-folyamatokban is részt vesz.

Inulin és élőflóra

A NICS termékek magas csíraszámban tartalmaznak több élőflórát és a szaporodásukat elősegítő Inulint.

Probiotikum más néven élőflóra kifejezés görög eredetű, jelentése: az életért. A probiotikumok jellemzői, hogy emberi eredetűek, nem kórokozók, ellenállnak a gyomorsav, az epe, valamint a nyál, a hasnyálmirigy és a bélnedvek emésztő enzimei hatásának.

Prebiotikumoknak nevezzük azokat a természetes tápanyagokat, amelyek jellemzően a probiotikumok kizárólagos tápanyagai, ezért elősegítik azok elszaporodását és túlsúlyba kerülését. Megtalálhatóak: teljes értékű gabonamagvak, búza, banán, len, spenót, káposztafélék, csicsóka, cikóriagyökér, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, articsóka, mangold, mustárfélék, bogyós gyümölcsök, hüvelyesek, tej és az érett sajtok többsége.

A prebiotikumok egyik fajtája az inulinok, amely tulajdonképpen egy diétás rost, mely emésztetlenül jut el a vastagbélbe, fokozzák a probiotikumok szaporodását, túlsúlyba kerülésüket.

Recent Posts
D-vitamin ára